top of page

Geluk. Iedereen wil wel gelukkig zijn maar hoe doe je dat toch? Geluk kan optreden bij het krijgen van een cadeautje of bijvoorbeeld door op een leuke vakantie te gaan. Dit zijn allebei erg leuke dingen maar wel kortstondige gelukservaringen. Het cadeautje wat je had gekregen wordt snel een “gewoon” onderdeel van de dingen die je bezit en die die vakantie houdt ook een keer op. Maar wat nou als je activiteiten kunt ondernemen die je veel frequenter kunt uitvoeren en die je zowel bij de uitvoering als tot wel 6 uur daarna nog gelukkig kan maken.

 

Net als heel veel andere reacties in ons lichaam wordt ook geluk geregeld door een aantal hormonen waar endorfine een van de belangrijkste van is. Endorfine heeft een pijnstillend effect en zorgt dus ook voor een geluksgevoel. Je kunt je endorfine-level op een aantal manieren zelf verhogen. We hebben er 7 voor je op een rij gezet:

-Liefde 

-Seks

-Daglicht

-Meditatie

-Lachen

-Ontvangen van een massage

-Sporten

 

We kunnen niet bij elk puntje helpen maar laten we het belangrijkste punt waar we wel mee kunnen helpen eens even uitlichten, ‘sporten’. Door te sporten op een (semi-)intensieve intensiteit gedurende minimaal 30 minuten maken de hypothalamus en de hypofyse endorfinen aan. Dit zorgt ervoor dat je je vrolijker, ontspannender en vrediger voelt. Je wordt dus echt gelukkiger door te sporten.

Werkgeluk

Dit brengt ons ook op werkgeluk. Werkgeluk betekent dat je je vrolijk, ontspannen en vredig voelt bij het werk dat je doet, maar er komt nog iets bij en dat is je betekenisvol voelen. Door het ervaren van werkgeluk werk je sneller en productiever. Het is dus zowel positief voor jezelf als voor je werkgever. Voor de werkgever zijn er zijn onderzoeken gedaan die precies beschrijven hoe ze dat werkgeluk kunnen versterken en zo tot betere prestaties kunnen komen op de werkvloer (http://progressprinciple.com/documents/Daily_Progress_Checklist.pdf). 

bottom of page